9.9.2019 | Digitalisaatio

EU:n on kirittävä USA:n etumatka umpeen – Suomella on EU:ssa vaikuttamisen paikka, ja erityisesti digitalouden edistämisessä

GDPR. Tekijänoikeuslainsäädäntö. Digivero. Kaikki kolme tuoretta termiä ovat vahvoja muistutuksia siitä, että EU on se foorumi, jossa meidän asioistamme ja toimintaedellytyksistämme olennaisilta osin päätetään. Siksi kellään, joka haluaa vaikut

GDPR. Tekijänoikeuslainsäädäntö. Digivero. Kaikki kolme tuoretta termiä ovat vahvoja muistutuksia siitä, että EU on se foorumi, jossa meidän asioistamme ja toimintaedellytyksistämme olennaisilta osin päätetään. Siksi kellään, joka haluaa vaikuttaa omaan tulevaisuutensa, ei ole varaa jättää EU:ta huomiotta. Ei varsinkaan meillä, digitalisoituvan maailman ja digitalisoituvan liiketoiminnan etulinjassa.

Huomasitteko, että Suomen EU-puheenjohtajuutta ei vielä mainittu? Ei hätää, tällä viikolla alkava puheenjohtajuus on meillä vahvasti mielessä ja tiiviissä seurannassa (osallistu sinäkin, lopussa lisää!). Mutta pitkäjänteisen vaikuttamisen näkökulmasta kannattaa muistaa, että EU:n alkavaan viisivuotiskauteen mahtuu Suomen jälkeen vielä yhdeksän muuta puolivuotista puheenjohtajuutta. Meidän on oltava hereillä ja aktiivisia niiden kaikkien aikana. Samaten pitää muistaa, että tärkeydestään huolimatta puheenjohtajuudet ovat vain yksi näkökulma EU-päätöksentekoon.

EU-kansalaiset ovat äänestäneet, ja uusi viisivuotiskausi on pyörähtämässä liikkeelle suuren nimityspaketin kera. Yhtälön tärkeimpänä kruununa on EU-komission puheenjohtajuus, josta siksi käydään paraikaa tiukkaa vääntöä. Komissio tekee EU:ssa lakialoitteet, ja sen puheenjohtaja käyttää komission runsaan 30 000 virkamiehen ylimpänä johtajana erittäin suurta valtaa koko Euroopan kehitykseen. Komission on määrä ajaa koko Euroopan etua. Siksi pienet jäsenmaat kuten Suomi ovat perinteisesti puolustaneet komission vahvaa asemaa. Jyrki Kataista Suomen EU-komissaarina seuraava Jutta Urpilainen on Euroopassa hyvin tunnettu poliitikko, mikä on eduksi Suomen vaikutusvallalle.

Pienenä EU-maana emme halua suurten jäsenmaiden sanelupolitiikkaa. Onneksi esimerkiksi digiveron osalta näyttääkin siltä, että pahimmat uhat on saatu toistaiseksi torjuttua. Ranska ei pääse lätkäisemään jättimätkyjä amerikkalaisille digijäteille, ja samalla rokottamaan pieniä ohjelmistovetoisia maita, kuten Suomea. Teknologiateollisuus ry ja erityisesti sen erinomainen asiantuntija Maria Volanen ansaitsevat tässä suuret kiitokset ansiokkaasta vaikuttamistyöstä, jota olemme osaltamme pyrkineet tukemaan. EU:ssa kyllä kuunnellaan, ja myös tarvitaan tietoa. Meidänkin täytyy viestiä Brysseliin ja tuoda asiantuntemustamme esiin.

Digitaalisuus on kaikkialla – emme saa jäädä USA:sta jälkeen

Yksi todella mielenkiintoinen asia on, tuleeko EU:lle oma digikomissaari. Suomi ei ole tästä innoissaan, koska digitaalisuus pitäisi ottaa kaikessa huomioon. Näin tietysti onkin. Jos digikomissaari päätetään nimittää, niin tehtävän pitäisikin keskittyä juuri tähän: Millään päätöksenteon osa-alueella ei pidä ohittaa digitaalisuuden mahdollisuuksia, puhutaan sitten kaikille ohjelmistoyrittäjille tutusta softan voimasta tai verkon muutenkin lähes loputtomasta potentiaalista.

Ennen muuta ei pidä sortua tarpeettomaan säätelyyn. Digitaaliset sisämarkkinat alkavat olla vanhentunut termi, kun sisämarkkinoiden ylipäänsä pitäisi kiihtyvällä vauhdilla digitalisoitua kokonaan. Suomi on ollut digitaalisten sisämarkkinoiden vahva puolestapuhuja, ja sama linja jatkuu puheenjohtajakaudellamme terminologiasta riippumatta. Ei digiveroa vaan digitaalisen liiketoiminnan edistämistä – se on kansallinen etu.

Nyt on oikea hetki vaatia. Digitalouden edellytykset on saatava vähintään samalla viivalle USA:n kanssa, amerikkalaiset ovat kirineet ohi digitaalisuuden hyödyntämisessä. Uusi komissio alkaa syksyn mittaan kasailla ohjelmaansa, joka seuraavan viiden vuoden ajan on EU:n kilpailukykyyn eniten vaikuttava politiikkakokonaisuus. Onko sinulla ideoita siitä, millaisia uusia päätöksiä haluaisit EU:lta Suomenkin lainsäädäntöä ja ennen muuta eurooppalaista kilpailukykyämme kehittämään? Lähetä meille ideasi tämän linkin kautta. Voit esittää myös kysymyksiä, joihin pyrimme rivakkaa tahtia vastaamaan.

Jos et halua käyttää lomaasi digimaailman ja EU:n pohdiskeluun, ei hätää. Valvomme puolestasi niin kesällä kuin sen jälkeenkin ja seuraamme tarkoin, mitä EU:ssa on lähtemässä liikkeelle. Puutumme huolenaiheisiin ja edistämme hyviä ajatuksia. Koska meillä Ohjelmisto- ja e-business ry:ssä on – kiitos jäsenyritystemme – digikehityksen paras ymmärrys, on meillä myös kansallinen velvoite huolehtia siitä, että paras ymmärrys välittyy päätöksiin. Niin EU:ssa kuin kotimaassa.

 

Haluatko tietää lisää? Tilaa alaamme koskevat EU-uutiset suoraan sähköpostiisi!

 

Tule

Mukaan

Software Finland ry:n jäsenenä liityt elinvoimaiseen softa-alan yhteisöön, jossa opit huippuosaajilta, pääset jakamaan kokemuksia muiden yrittäjien ja johtajien kanssa, sekä kasvattamaan bisneksen kannalta elintärkeää verkostoasi.